5 Nyhedsbrev 5 Nyhedsbrev – August 2024

Nyhedsbrev – August 2024

NB: Links i dette nyhedsbrev virker muligvis ikke, da de henviser til Kompetencecenterets gamle hjemmeside.

 

Tilmeldingsfrist den 5. september for gratis kursus i programmet Amning – en god start sammen

Der har været stor interesse for de gratis kurser i programmet Amning – en god start sammen, som vi omtalte i sidste nyhedsbrev. Hvis din kommune eller fødested endnu ikke er tilmeldt, har I muligheden frem til den 5. september.

Læs meget mere om kurserne og hvem der kan tilmelde sig på vores hjemmeside.

 

Vi søger gravide og forældre til vigtig formidling om hverdagen med en baby

Vi har brug for jeres hjælp til at rekruttere kommende og nybagte forældre til at medvirke i optagelser og interview til korte videoer omhandlende forældreskabet og barnets første leveår. De medvirkende vil kunne bidrage med deres erfaringer og demonstrere praktisk viden, der kan inspirere og støtte andre i samme situation.

På en kommende hjemmeside (info her) vil vi formidle emner om amning, flaske, overgangen til anden mad end mælk, barnets signaler, hjælpemidler til amning, at have tvillinger, forskellige familiekonstellationer, langtidsamning, livet som småbørnsfamilie mv.

Alle skal have nogle at spejle sig i

Særligt søger vi medvirkende fra Region Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark og Sjælland. Herunder gravide, solo-forældre og forældrepar med samme køn eller non-binære, forældre med etnisk minoritetsbaggrund og unge forældre under 25 år. Vi søger også medvirkende med ingen, kort eller mellemlang uddannelse.

Vi håber, I kan hjælpe os med at finde de forældre, der har lyst til at dele deres historie og gøre en forskel for andre.

OBS! Interesserede gravide eller nye forældre kan læse mere her.

 

Artikel: Effekten af håndudmalkning i graviditeten blandt lav-risikogravide med diabetes på ammefrekvens når barnet er tre måneder gammelt

I Kompetencecenter for Amning oplever vi fortsat stor interesse for viden om håndudmalkning i graviditeten. I den forbindelse vil vi gøre opmærksom på at der i år er publiceret en artikel om sammenhængen mellem håndudmalkning i graviditeten og ammefrekvens når barnet er 12-13 uger gammelt. Disse resultater er baseret på det australske RCT-studie Diabetes and Antenatal Milk Expression randomized controlled trial (DAME) fra 2017, hvori 631 lav-risikokvinder med diabetes blev randomiseret til at blive instrueret i håndudmalkning i graviditeten eller til ikke at håndudmalke.

Den nye artikel viser at håndudmalkning i graviditeten hos lav-risikogravide med diabetes, ikke har effekt på, hvor mange der ammer (hverken fuld amning eller delvis amning), når barnet er 12-13 uger gammel.

Du kan læse hele artiklen fra 2024 her.

 

Konference: Amning med særligt fokus på social ulighed

Tilmeld dig en af de ledige pladser, når vi torsdag den 31. oktober afholder konferencen ”AMNING – en god start sammen” I Middelfart. Her præsenteres resultater fra et forskningsprojekt. Målgruppen for konferencen er sundhedsplejersker, sygeplejersker, jordemødre og andre med interesse for amning og ammevejledning.

Projektet blev igangsat i 2020 og er en videreudvikling af projektet ”AMNING – en tryg start”, hvor fire hovedbudskaber blev udviklet til fødesteder i Danmark. I projektet har vi tilpasset budskaberne til ammevejledningen i sundhedsplejen og haft særligt fokus på den sociale ulighed, der er i amning.

Se programmet og et link til tilmelding her

 

Konference: Omsorg for den nye families trivsel og udvikling

Aktuel viden om forskning ift. tidlige relationer, interventioner, faderen og familien, som afholdes hvert andet år af forskningsgruppen Child, Maternal and Family Health finder sted den henholdsvis den 14. januar i København og den 15. januar i Ålborg 2025. Pladserne besættes efter først til mølle-princippet.

Se programmet med tilmeldingslink her.

 

Nye redaktionsmedarbejdere i Kompetencecenter for Amning

Til at styrke os i arbejdet med opkvalificering af ammerådgivningen i Danmark, herunder indsatsen med den nye webportal til forældre får vi i en længere periode god hjælp af journalistpraktikant Thilde Ovens og journalist Nina Ausum Agergaard. Vi glæder os meget over samarbejdet.

Baggrund for projektet samt udvikling kan følges her.